Gastenconcert 016 image
Eendracht ondersteunt:


Historie

Fanfare-orkest

Fanfare “Eendracht” te Afferden (Gld.) werd in 1908 opgericht door Pit Croonen, zoon van de toenmalige dorpssmid en de touwslager Bas Willems, een vrijgezel die er warmpjes bij zat.

Er werd gerepeteerd in het café van Miet Merkus op ’t Hoog. Het aantal leden bij de oprichting bedroeg 17. Dit waren

De eerste dirigent was Pit Croonen.

Het eerste bestuur bestond uit

In 1919 ging de fanfare voor de eerste keer op concours en wel in Rotterdam. Zij behaalde in de 4e afdeling een eerste prijs. Bijna jaarlijks, soms wel twee keer, werd er tot 1938 aan muziekwedstrijden deelgenomen. In de oorlogsjaren stonden, mede op last van de bezetter, de activiteiten op een laag pitje. Naast de bekende “ups en downs” sneuvelde op 13 mei 1940 op de Grebbeberg in Rhenen de 27 jarige bugelblazer Lard v/d Broek. En bij een bombardement in Nijmegen overleed tromboneblazer Marinus de Waal.

In 1948 werd de draad weer opgepakt en werd deelgenomen aan een concours te Zeelst. Deze actieve concoursperiode duurde tot ongeveer 1953. Toen kwam het bestaan van de fanfare onder druk te staan, omdat een behoorlijk aantal leden naar Australië emigreerden. Een vaste kern heeft de vereniging echter intact weten te houden en aan de verdere opbouw van Fanfare “Eendracht” gewerkt.

Vanaf 1991 heeft het orkest een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt: Arno van Houtert heeft het orkest in zeven jaar van de derde afdeling naar de Ereafdeling weten te brengen. Vanaf februari 1998 tot januari 2004 was Ivan Meylemans de vaste dirigent van fanfareorkest Eendracht. In deze periode werd hij met het orkest in 2000 Nederlands Kampioen en in 2003 promoveerde Eendracht naar de Eerste divisie (vh. Vaandelafdeling). Sinds november 2017 komt het orkest uit in de Eerste Divisie.

Op dit moment is de dirigeerstok in handen van Rens van Leeuwen.

Het fanfareorkest bestaat uit ca. 45 musici.

 

Slagwerkgroep

In mei 1959 werd er een drumband opgericht, die D.E.S. (Door Eendracht Sterk) als naam kreeg. Deze drumband was geen lang leven beschoren. In juni 1960 werd er weliswaar o.l.v. Grad Coppes aan een concours in De Bilt deelgenomen en een jaar later aan een concours te Hengelo, daarna was het weer snel afgelopen.

Een kleine kern slagwerkers bleef de vereniging trouw en op 4 december 1966 werd onder de nieuwe naam Tamboerkorps “Eendracht” Afferden, opnieuw gestart o.l.v. Theo Verhoeven uit Afferden. In februari 1980 werd er een nieuwe instructeur aangesteld, die een duidelijke stempel op de verdere ontwikkeling van de drumband zou gaan drukken, de heer Gerard Megens uit Puiflijk.

Halverwege de jaren 90 liep het aantal slagwerkers terug en werd er contact gelegd met de slagwerkers van K.N.A. uit Puiflijk, die eveneens onderleiding stond van Gerard Megens. Uit deze samenwerking is in juni 1997 de huidige Drumcombinatie Afferden – Puiflijk (DCAP), die tot april 2003 onderleiding van Gerard Megens stond. Een van de eerste gezamenlijke optreden werd gehouden in oktober 1997. Door de Drumcombinatie werd deelgenomen aan een concertconcours in Hoogeloon. Deze deelname betekende voor de Drumcombinatie een start van een geweldig mooie prestatie reeks.

In april 2001 werd deelgenomen aan het topconcours in Barneveld waarbij een 1e prijs en de vierde plaats van Nederland werd binnen gehaald. Vanaf mei 2003 stond de DCAP onder de bezielende leiding van Marcus Wiebenga. Sinds 20 november 2013 is de dirigeerstok in handen van Melvin Puijn, die deze enthousiaste club tot het uiterste kan motiveren.

Drumcombinatie Afferden – Puiflijk komt uit in de Eredivisie en bestaat uit 15 slagwerkers.